Starší žáci si po měsíci zase zahráli před domácím publikem

19. leden 2024

V neděli 14. 1. 2024 čekal na starší žáky druhý domácí turnaj. Los nám do cesty postavil těžší soupeře než v případě prvního domácího turnaje, který jsme odehráli před Vánoci. Navíc jsme do turnaje nenastoupili v nejsilnější možné sestavě. 

První zápas byl soubojem dvou týmů z čela tabulky. Mývalové z Harcova mají svoji kvalitu a patří k lepším týmům v soutěži. Cíle do zápasu byly stejné jako v předešlých zápasech. To znamená především neztrácet míčky ve středním pásmu, nebát se hrát jeden na jednoho, využívat princip „přihraj a běž“ a pozorně bránit, též jeden na jednoho. Už po čtyřech vteřinách jsme šli do vedení, když se hned po buly individuálně prosadil Dáňa Kyloušek. To však bohužel bylo všechno co jsme v úvodní části předvedli. Hned na to ve hře začal dominovat soupeř, který byl rychlejší, důraznější v soubojích a dlouhými nahazovanými míčky se dostával do šancí. A hned čtyři dokázal proměnit, takže skóre po první třetině bylo 1:4 v náš neprospěch. 

Rady a pokyny do druhé části byly zjednodušit hru, rychleji míček od hokejky a pokusit se zachytávat soupeřovi nahazované míčky. To se nám ne úplně dobře podařilo a soupeř tak přidal další dva góly. Směrem dopředu už jsme se více dokázali dostat do zakončení a připravit si brankové příležitosti, bohužel produktivita vázla. Naději za zvrat vykřesaly dva góly z holí Fiali a Wittmayera. Bohužel výhoz brankářky soupeře a rychlý brejk opět vrátili skóre na rozdíl čtyř branek ve prospěch soupeře. 

V poslední části jsme byli pořád „na dostřel“, ale bohužel přáno nám nebylo. Dvakrát jsme trefili konstrukci branky. V jasné šanci z první netrefil prázdnou branku Henčl, a tak padly už jenom dva góly, po jednom na každé straně a konečný výsledek 8:4 pro Mývaly. 

Druhý zápas nám do cesty postavil tým FBC Liberec „C“. Od první minuty se hrál velmi neurovnaný florbal s velkým množstvím ztrát míčku a šancemi na obou stranách. Gólově jsme v první třetině byli úspěšnější my a hlavně díky poslední minutě a sedmi vteřinám, kdy jsme dali tři góly, jsme byli ve vedení 4:1. 

Přes přestávkový apel na zjednodušení hry a vyvarování se ztrát ve středu hřiště se obraz moc nezměnil. Chvílemi byla k vidění, jak se říká „trma vrma“, kdy se míček odrážel od jedné hokejky ke druhé. Herně velmi vyrovnanou třetinu v náš prospěch rozhodla branka Picka, a tak jsme do poslední části šli s vedením 5:1.

Ve třetí třetině se nám podařilo několikrát pěkně zakombinovat, čímž jsme soupeře jasně přehrávali a dostávali se do šancí. Celkem čtyři jsme dokázali proměnit, soupeř nám dal pouze dva góly, a tak na ukazateli svítilo konečné skóre 9:3 v náš prospěch. 

A jak výkony na turnaji zhodnotil trenér Jan Šimon? 
„První zápas nám jasně nastavil zrcadlo reality. Jakmile se zvýší tempo a nasazení v zápase a my máme na všechno tak méně času, přichází problém. Přestáváme zvládat přihrávku, ztrácíme moc míčků a nejsme schopni se tolik dostat do šancí, a když už se do nich dostaneme, tak nám vázne produktivita. A to všechno se přesně dělo. Opět škoda, že jsme náš výkon zvedli až v posledních pěti minutách zápasu, když se hraje celkem 30 minut. Jsem přesvědčený, že kdybychom tak hráli celý zápas, nemohli jsme prohrát. 
Druhý zápas výsledkově pro nás dopadl lépe, ale žádná velká spokojenost u mě nepanovala. Příliš ztracených míčků při přechodu do útoku a jediné štěstí pro nás, že soupeř naše chyby nedokázal trestat góly. Na rozdíl od nás. 
Jak říkám po každém turnaji, spousta práce před námi. Klukům díky za předvedené výkony, rodičům za podporu v hledišti.“